Amalan sebelum mengendalikan makanan
- Pastikan tangan dibasuh setiap kali sebelum mengendalikan makanan
- Kuku hendaklah sentiasa pendek dan bersih
- Elakkan menggunakan pewarna kuku
- Memakai uniform yang lengkap dan bersih.
- Rambut,misai dan janggut hendaklah dipotong dan kemas.
- Tutup semua luka dengan pembalut yang bersih dan kalis air.
Amalan semasa mengendalikan makanan
- Jangan menyikat rambut semasa berada di tempat penyediaan makanan.
- Jangan menyentuh makanan kulit khasnya mulut,hidung,dan telinga semasa mengendalikan
makanan.
makanan.
- Elakkan daripada meludah,mgunyah,makan atau merokok.
- Sentiasa menggunakan sarung tangan yang bersih.
- Jangan guna bekas yang telah retak atau sumbing untuk menghidangkan makanan
- Lindungi makanan daripada lalat,tikus,habuk dan bahan-bahan beracun
Amalan selepas mengendalikan makanan
- Makanan tidak boleh diletak atau disediakan di atas lantai
- Elakkan menyapu makanan yang jatuh ke atas lantai
- Simpan makanan di tempat yang sesuai
- Gunakan kain yang bersih untuk mengelap lebihan makanan
- Cuci tangan dengan sabun setiap kali selepas mengendalikan makanan