Etika mengendalikan makanan


Amalan sebelum mengendalikan makanan
-  Pastikan tangan dibasuh setiap kali sebelum mengendalikan makanan

-  Kuku hendaklah sentiasa pendek dan bersih

-  Elakkan menggunakan pewarna kuku

-  Memakai uniform yang lengkap dan bersih.

-  Rambut,misai dan janggut hendaklah dipotong dan kemas.

- Tutup semua luka dengan pembalut yang bersih dan kalis air.


Amalan semasa mengendalikan makanan

-  Jangan menyikat rambut semasa berada di tempat penyediaan makanan.

- Jangan menyentuh makanan kulit khasnya mulut,hidung,dan telinga semasa mengendalikan
    makanan.

- Elakkan daripada meludah,mgunyah,makan atau merokok.

- Sentiasa menggunakan sarung tangan yang bersih.

- Jangan guna bekas yang telah retak atau sumbing untuk menghidangkan makanan

- Lindungi makanan daripada lalat,tikus,habuk dan bahan-bahan beracun


 Amalan selepas mengendalikan makanan

- Makanan tidak boleh diletak atau disediakan di atas lantai

- Elakkan menyapu makanan yang jatuh ke atas lantai

- Simpan makanan di tempat yang sesuai

- Gunakan kain yang bersih untuk mengelap lebihan makanan

- Cuci tangan dengan sabun setiap kali selepas mengendalikan makanan

- Simpan makanan di tempat yang sesuai